Heb ik inspraak in het soort onderzoek waarvoor mijn donatie wordt ingezet?

Nee. Wij kunnen niet garanderen dat uw lichaam wordt ingezet voor het onderzoek dat u wenst. Uw lichaam kan worden gebruikt voor verschillende medisch-wetenschappelijke onderzoeksprojecten bij verschillende instituten en organisaties. Voor welke projecten uw lichaamsdonatie wordt aangewend, is afhankelijk van de aard, behoeftes en vereisten van de onderzoeken die op dat moment worden uitgevoerd. Als uw nabestaanden dat wensen, kunnen zij na verloop van tijd een algemene indicatie ontvangen van de onderzoeken waaraan u met uw lichaamsdonatie heeft bijgedragen.

Ik ben orgaandonor. Kan ik ook mijn lichaam doneren?

Ja, u kunt geregistreerd staan als orgaandonor en lichaamsdonor. Wanneer dat het geval is en u komt te overlijden, wordt eerst gekeken of iemand met uw organen geholpen kan worden. Orgaandonatie heeft de meest directe impact: het kan een ander het leven redden. Indien één of meer van uw organen worden getransplanteerd, bekijkt RISE Labs of wij uw lichaamsdonatie alsnog kunnen accepteren. Dat is onder andere afhankelijk van welke handelingen het orgaandonorcentrum heeft moeten uitvoeren.

Overigens is orgaandonatie niet hetzelfde als weefseldonatie. Onder weefsel wordt onder andere verstaan ogen, huid, botten, kraakbeen en pezen. Als u deze ter beschikking wilt stellen voor transplantatie, dan kunt u uw lichaam niet doneren. Uitzondering daarop is het doneren van uw ogen. Lichaamsdonatie is dus niet in alle gevallen mogelijk. In het donorregister kunt u aangeven welke organen en weefsels u wel/niet wilt doneren.

Kunnen mijn nabestaanden mijn besluit herroepen?

Nee, de wet in schrijft voor dat uw uitvaart overeenkomstig uw wens dient plaats te vinden. Uw overeenkomst voor lichaamsdonatie kan in principe niet door de nabestaanden worden herroepen. Daarom is het belangrijk dat u uw voornemen uitvoerig bespreekt met uw eventuele partner, familie, vrienden of behandelend (huis)arts. U kunt vertellen waarom u kiest voor lichaamsdonatie en waarom u dat belangrijk vindt. Ook kunt u hen voorbereiden op wat komen gaat nadat u bent overleden, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan. RISE Labs Lichaamsdonatie kan u ondersteunen in het voeren van deze gesprekken.

 Kan ik zelf mijn besluit herroepen?

Ja, u kunt altijd uw registratie bij RISE Labs herroepen. Er kunnen altijd nieuwe omstandigheden zijn die maken dat u uw besluit heroverweegt, en daar is ook alle ruimte voor. Overigens rekenen wij het tot onze zorgplicht om voor het sluiten van een overeenkomst uitgebreid met u te onderzoeken wat uw motivatie is en of er twijfels zijn; wanneer u niet zeker bent van uw zaak, zullen wij u niet accepteren als lichaamsdonor.

Ik heb een uitvaartverzekering, is lichaamsdonatie dan wel een optie?

Ja, u bepaalt zelf wat voor uitvaart uw wenst. In Nederland zijn er drie keuzes voor een uitvaart: begraven, cremeren en ter beschikking stellen aan de wetenschap. De wet schrijft voor dat de uitvaart volgens de wil van de overledene plaats moet vinden. Uw uitvaartverzekeraar zal uw keuze altijd respecteren. Uw uitvaartverzekeraar kan u verder informeren over de mogelijkheden, uw premie voor uw uitvaartverzekering en uw wens om lichaamsdonor te worden.

Zitten er kosten aan het doneren van mijn lichaam?

Nee, uw donatie is een gift! Na acceptatie van uw lichaam zorgen wij voor het transport, de aangifte inclusief de akte van overlijden en de crematie. RISE Labs draagt daarvoor de kosten. Kosten voor bijvoorbeeld een rouwkaart en een rouwadvertentie of voor herdenkingsdienst met condoleance zijn voor uw eigen rekening. Een uitvaartkist is niet nodig bij ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dat maakt doneren van uw lichaam naast een onbaatzuchtige uitvaartoptie ook een goedkope uitvaart. Lichaamsdonatie wordt daarom met betrekking tot de kosten ook wel vergeleken met uitvaartpakketten zoals budget crematie, compact begrafenis of low budget uitvaart. Als u of uw nabestaande geen behoefte hebben aan ‘traditionele’ uitvaart rituelen dan kan je zelfs spreken van een uitvaart zonder kosten.

Heb ik ook een uitvaartverzekering nodig als ik mijn lichaam doneer?

Wij adviseren om rekening te houden met extra kosten bij overlijden. Een crematie of begrafenis kost als snel € 5.000 tot € 8.000. In sommige gevallen is na uw overlijden uw lichaam niet geschikt om ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Bijvoorbeeld wanneer u bepaalde medische handelingen heeft ondergaan of de oorzaak van overlijden een risico vormt voor onze medewerkers. Een uitvaartverzekering of uitvaartdeposito kan dan uitkomst bieden.

Heeft u al een uitvaartverzekering? Wanneer u kiest voor lichaamsdonatie kan uw premie wellicht worden verlaagd. Uw uitvaartverzekeraar kan u verder informeren over de mogelijkheden, uw premie voor uw uitvaartverzekering en uw wens om lichaamsdonor te worden.

 

Ik ben niet gezond. Kan ik mijn lichaam doneren?

In principe accepteren wij iedereen die na overlijden zijn of haar lichaam wil doneren aan de wetenschap. Wij stellen geen eisen ten aanzien van leeftijd, woongebied of levensstijl. Er zijn echter wel bepaalde situaties denkbaar waarbij wij uw lichaamsdonatie niet kunnen of mogen accepteren. Bijvoorbeeld als u lijdt aan een infectieziekte (zoals hepatitis B of C of HIV) of als u een behandeling met radioactief materiaal heeft ondergaan in de afgelopen twee jaar. Dit ter bescherming van de veiligheid van medewerkers en wetenschappers. Onderdeel van de inschrijfprocedure is een uitgebreid onderzoek van uw medisch dossier. Voordat wij een overeenkomst opmaken, stellen wij u op de hoogte van de bevindingen daarvan.

Waarom zou ik aan RISE Labs doneren en niet aan een universiteit?

Veel mensen in Nederland willen na hun overlijden hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. De behoefte van universiteiten is erg beperkt. Zij nemen dan ook vaak beperkt of helemaal geen donaties aan. Anderzijds is de behoefte van de wetenschap (van buiten de universiteiten) groot. RISE Labs Lichaamsdonatie is opgericht om wens en behoefte bij elkaar te brengen. Wij willen meer mensen die hun lichaam willen doneren ter wille zijn en een bijdrage leveren om aan de behoefte van het wetenschappelijk onderzoek te voldoen. RISE Labs retourneert de gecremeerde gedeeltelijke overblijfselen na twee tot drie maanden. De meeste universiteiten retourneren de gecremeerde overblijfselen niet.

 Wat voor organisatie is RISE Labs?

RISE Labs is een besloten vennootschap (B.V.), geregistreerd in Nederland. Wij zijn een onderneming gericht op het faciliteren en ondersteunen van medisch-wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling en training. Wij zijn opgericht om de vooruitgang in de wetenschap mogelijk te maken en te ondersteunen. Die vooruitgang is ondenkbaar zonder lichaamsdonaties. RISE Labs Lichaamsdonatie is de professionele partij die de wens om bij te dragen aan de wetenschap verbindt met de behoefte vanuit de wereld van medisch onderzoek, zodat toekomstige generaties profiteren van nieuwe technieken en behandelingen. In Nederland en Europa bestaan zeer weinig organisaties zoals wij. Medisch-wetenschappelijk onderzoek waarbij lichaamsdonaties een rol spelen, vinden tot nu toe voornamelijk plaats in de Verenigde Staten of met lichaamsdonaties van Amerikaanse overledenen. Dat betekent dat Europese onderzoekers en artsen die getraind moeten worden in een nieuwe procedure vaak naar de VS moeten vliegen - met hoge kosten tot gevolg. De financiële middelen die hiermee gemoeid zijn kunnen niet worden besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Een van de doelstellingen van RISE Labs is om het aantal vliegbewegingen drastisch te verminderen en daarmee meer onderzoek, ontwikkeling en training in Europa mogelijk te maken.